Karin Faxér, miljöstrateg på Norrköpings kommun. Foto: Jessica Gow /TT och Norrköpings kommun

Minskad klimatpåverkan genom jakt på plast

Publicerad

Fyra svenska kommuner har tillsammans minskat koldioxidutsläppen med 2 000 ton per år genom att dra ner på plastprodukter. De har sållat bort onödiga produkter, minskat användningen och ökat andelen återvunnen plast.

Norrköping, Linköping, Eskilstuna och Uppsala har under tre och ett halvt år deltagit i projektet Jakten på plasten. De tre miljoner kronor projektet kostat har de fått från EU.

– Projektet har bidragit till att vi nu fått konkreta verktyg att arbeta med för att få till en hållbar plastupphandling i kommunen. Exempelvis har vi helt tagit bort plastbägare ur sortimentet och alla våra avfallspåsar består numer av återvunnen plast istället för fossil. Många plastprodukter kan även bytas ut till ett annat material eller ännu hellre ersättas av flergångsalternativ, säger Karin Faxér, miljöstrateg på Norrköpings kommun.

Kommunalrådet Karin Jonsson (C) säger i ett pressmeddelande att Norrköpings kommun minskade inköpen av engångshandskar i plast med 24 procent mellan 2018 och 2019. Trots coronapandemin ligger konsumtionen av plasthandskar nu lägre än vad den gjorde 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet