Åsa Hermanson, barnmorska och förtroendevald Vårdförbundet Östergötland Foto: privat

Saknas barnmorskor i Östergötland – ”Ett akut problem inför sommaren”

Publicerad

Medan Gotland, Jämtland och Halland har flest barnmorskor per kvinna i fertil ålder, har Östergötland minst andel barnmorskor i landet.

– Inför sommaren finns en stor oro och det är ett akut problem, säger Åsa Hermanson, barnmorska inom Region Östergötland.

Sammanställningen har gjorts av Vårdförbundet och presenterades idag, under internationella barnmorskedagen. Förbundet anser att skillnaderna mellan regionerna är för stora och att regionerna har misslyckats med att anpassa förlossningsvården.

195 färre barnmorskor i Östergötland än på Gotland

I Östergötland finns 325 legitimerade barnmorskor per 100 000 kvinnor i fertil ålder, 15-44 år, jämfört med till exempel Gotland som kommer på andra plats i landet när det gäller barnmorsketäthet. Där är motsvarande siffra 520 barnmorskor.

– Det behövs en ambitionshöjning från regionerna vad gäller grundbemanningen med tillräckligt många barnmorskor på våra förlossningskliniker och ett aktivt arbete med att försöka behålla de erfarna barnmorskorna, som vi tyvärr ser lämna förlossningsvården för att arbetsvillkoren är för dåliga, säger Åsa Mörner, barnmorska och ledamot i Vårdförbundets förbundsstyrelse, i en kommentar i ett pressmeddelande.

Hör barnmorskan Åsa Hermanson, förtroendevald inom Vårdförbundet i Östergötland, beskriva situationen i klippet ovan.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.