Inspektionen för vård och omsorg, IVO ska nu inspektera salonger där estetiska kirurgiska ingrepp utförs Foto: Lars Pehrson /SvD/TT

Misslyckade skönhetsoperationer belastar vården på US i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Misslyckade kosmetiska ingrepp utomlands som lett till inflammationer, svårbehandlade nekrotiska sår med multiresistenta bakterier blir allt mer påtagligt för den svenska vården. 

Det visar tidningen Sjukhusläkarens granskning.

Tidningen har ställt frågor om den kosmetiska kirurgins belastning på vården till verksamhetscheferna inom områdena kirurgi och plastikkirurgi på det största sjukhuset i respektive region. Hela 20 procent har sett en tydlig ökning av den här patientgruppen de senaste fem åren.

Framförallt syns ökningen på universitetssjukhusen i Linköping och Stockholm.

– Det vanligaste läkarna nämner i enkäten är inflammerade bröstproteser som behöver opereras bort akut, säger Malin Gavelin, reporter på Sjukhusläkaren till SVT Nyheter Öst. Det handlar även om akut sårbehandling efter Brazilian buttlifts.

Ökad belastning

Universitetssjukhuset i Linköping har svarat Sjukhusläkaren att de absolut märkt av en ökning av misslyckade skönhetsoperationer de senaste fem åren. Detta leder till en ökad belastning på en redan belastad sjukvård, det tar vårdplatser i anspråk och det innebär en ökad kostnad för skattebetalare.

Människor som är i behov av vård på grund av misslyckade skönhetsoperationer har främst gjort dem i Turkiet och Universitetssjukhuset ser också en ökning av infektioner med multiresistena bakterier.

SVT:s serie ”Priset vi betalar” har granskat skönhetsindustrin. Se mer i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se experimentet som får flödet i Tiktok att förändras. Foto: SVT/Dokument inifrån: Priset vi betalar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.