Fem personer ur nätverket baserat i Norrköping, som misstänks ligga bakom de båda gängmorden i samma stad, misstänks nu även för mordplaner i Helsingborg. Vapnet på bild kommer från förundersökningen om Ingelstamordet. Foto: SVT/polisen

Misstanken – mordkommandot skulle slå till i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de åtalade för gängmorden i Norrköping misstänks för mordplaner i Skåne. Nu har ytterligare en person som kan kopplas till samma nätverk häktats på sannolika skäl för förberedelse till mord.

Just nu sitter sex personer häktade i väntan på dom för inblandning i de uppmärksammade gängmorden i Norrköping som inträffade förrförra och förra året. Flera av dem har nu dessutom häktats i ett annat ärende i Helsingborg.

Nu står det klart att ytterligare en person med kopplingar till gänget, som tidigare var misstänkt för inblandning i gängmorden i Norrköping men som sedan istället åtalades för mordplaner i Örebro, nu häktas i Helsingborgsärendet. Mannen är i 30-årsåldern och skriven i Norrköping.

Åklagare fåordig

Per-Axel Rosén Beck är åklagare i ärendet, men han är fåordig.

– Det är svårt att uppskatta var i utredningen vi är. Vi är en bit in, men inte riktigt klara. Vi arbetar efter en prognos där vi räknar med beslut i åtalsfrågan i månadsskiftet augusti/september, säger Per-Axel Rosén Beck till SVT Öst och vill inte uttala sig om fler kan häktas i ärendet.

I vilken kontext sker det här. Är det gängrelaterat?

– Det är ingenting vi har gått ut och kommenterat på något sätt, säger han.

Bevis från Encrochat

Åklagaren bekräftar dock att ärendet har bevisning från den krypterade chatten Encrochat.

– Encrochat spelar en betydande roll i ärendet. Det är inte ensam bevisning, men det är en betydande bevisning, säger Per-Axel Rosén Beck.

Skåneresa i mordutredningen

I förundersökningen till gängmorden i Norrköping finns det information om en resa till Skåne som flera av de åtalade gjorde. Det finns också meddelanden från Enchrochat där mannen som pekats ut som ledargestalt  har kontakt med en oidentifierat man om mordet.

Bland annat diskuteras det att man måste använda sig av två skyttar med kalasjnikov-karbiner, ifall ett av dem skulle ”klicka”, alltså inte fungera.  Det förekommer också diskussioner internt inom gänget att de skulle få omkring 300 000 till 400 000 för att utföra dådet i Skåne.

Sammanlagt är nu fem personer som kan kopplas till Hageby-Navestadsnätverket nu häktade på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till mord vid Helsingborgs tingsrätt. Totalt är nio personer misstänkta i ärendet, varav flera hemmahörande i Skåne. SVT Nyheter har i nuläget inga uppgifter om vem som skulle vara gängets måltavla.

SVT Nyheter Öst har tidigare rapporterat om gängets tillgång till tunga vapen. Mer om det i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se polisens bilder på gängets vapen Foto: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet