”Det finns nog ett ganska stort mörkertal” säger viltslaktaren Ulrik Saanum om svinnet på vildsvinskött. Foto: SVT

Misstanken: Tusentals kilo vildsvinskött säljs illegalt

Det skjuts över 100.000 vildsvin om året i Sverige. Men det är bara en liten andel av dem som säljs vidare legalt. Resten kan säljas på svarta marknaden, erfar viltslaktare.

En del av de vildsvin som skjuts äter jägaren med familj upp. Men köttet måste kontrolleras då det kan innehålla trikiner och det är orsaken till att köttet inte får säljas till andra än viltslakterierna.

På Jägareförbundet säger man att vildsvinsköttet som blir över grävs ner, men det tror inte viltslaktaren Ulrik Saanum är hela sanningen.

– Nej, det finns nog ett ganska stort mörkertal. Större delen av vildsvinen säljs illegalt, enligt min åsikt, säger han.

Anledningen är att det ger bättre betalt på den svarta marknaden.

Bekräftas av Livsmedelsverket

Ulrik Saanums misstankar bekräftas av Livsmedelsverket. Enligt Livsmedelsverket är det ungefär 12 procent av de skjutna vildsvinen som går till viltslakttare.

Arja Helena Kautto, veterinärinspektör Livsmedelsverket, svarar ja på frågan om hon tror att det sker mycket svarthandel med vildsvinskött.

– Du kan titta på nätet, så ser du att det sker, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer