Foto: Niklas LuksVisa alla (5)
Visa alla (5)

Misstänkt bomb under bil i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Vid klockan 14 larmades flera polispatruller till en parkeringsplats vid Styrmansgatan/Skepparegatan i de centrala delarna av Norrköping. Vad man kallar ett misstänkt farligt föremål hade hittats under en bil.

– Det handlar om ett mindre föremål. Och kan vi inte säga att det är ofarligt, så kan det vara farligt. Det är lite 50/50, säger Thomas Agnevik, presstalesperson hos polisregion Öst.

Hur ser det misstänkta föremålet ut?

– Det kan jag inte gå in på av utredningstekniska skäl, säger Thomas Agnevik.

Misstänker mordförsök

Strax efter klockan 15 bekräftade polisen att Nationella bombskyddet snart nått fram till Norrköping och att man inom kort skulle kunna börja med att undersöka förmålet.

Klockan 16.30 meddelade polisen att man inlett en förundersökning om försök till mord.

Vad grundar ni de misstankarna på?

– Vi räknar med att det är ett farligt föremål som är riktat att skada en eller flera personer, säger Thomas Agnevik.

Finns det en hotbild mot bilens ägare?

– Det kommenterar vi inte. Brottsrubriceringen kan ju också komma att ändras efter utredningens gång.

Vid klockan 17 så skickades ambulans och räddningstjänst till platsen för att vara i beredskap när Nationella bombskyddet börjar jobba med den misstänkta bomben.

Orsakar stora trafikproblem

Flera gator har spärrats av och det råder totalstopp i trafiken över och runt Hamnbron. Som trafikant rekommenderas man av polisen att välja annan väg.

Fleminggatan, Nya Rådstugugatan och Trädgårdsgatan som korsar mot Styrmansgatan är avspärrade. Trafiken från Sjötullsgatan och Östra Promenaden i riktning mot Hamnbron är avstängd. Även Packhusgatan från Packhusrondellen är avstängd.

Polisen räknar med att hålla avspärrat i flera timmar.

Vad gör ni för att lindra trafikkaoset?

– Vi försöker underlätta så gott det går. Förhoppningsvis kommer det inte att ta så lång tid när man väl satt igång med att undersöka föremålet, säger Thomas Agnevik.

Uppmanas gå genom innegårdarna

De som befinner sig på adresserna Nya Rådstugugatan 44 och 46, samt Skepparegatan 2C och 4 uppmanas av polisen att inte gå ut mot Nya Rådstugugatan samt Skepparegatan, utan att istället gå ut genom innegårdarna.

I nuläget har inga personer evakuerats, men polis uppmanar de boende att inte stå nära sina fönster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer