Foto: Niklas Luks

Bomblarm spärrade av polishuset i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstänkt farligt föremål hittades strax före midnatt utanför entrén till polishuset i Norrköping. Polisen misstänkte att det kunde röra sig om en bomb och nationella bombskyddet kallades till platsen.

Hela området kring Norr Tull spärrades av och polisen uppmanade människor i närheten att ta sig inomhus.

– Vi kan inte utesluta att det rör sig om ett farligt föremål, eller det som allmänheten kallar för en bomb, säger vakthavande befäl Torbjörn Lindqvist vid Polisregion Öst.

Norrköping

Sågs springa från platsen

Två män, den ena i 25-årsåldern och den andra i 20-årsåldern, greps sedan de setts springa från platsen. Det var först i samband med det som polisen hittade den misstänkta bomben utanför polishusets entré. Männen är nu misstänkta för försök till grov allmänfarlig ödeläggelse.

– De har båda varit föremål för polisiärt intresse tidigare, säger Torbjörn Lindqvist.

”Tar några timmar”

Det nationella bombskyddet beordrades till platsen för att hantera det misstänkta föremålet och påbörjade sitt arbete strax före 04.00 på torsdagsmorgonen.

– De har en robot som går fram för att titta på objektet, säger Torbjörn Lindqvist.

Hela området kring Norr Tull spärrades och all trafik leddes om.

Föremålet konstaterades vara ofarligt

Strax före klockan 06 var dramatiken över. Polisens bombtekniker hade då konstaterat att det misstänkta föremålet man undersökt var ofarligt.

– Jag har inte svaret på vad det var för något, men det var ofarligt i alla falll, säger Johan Martinsson, yttre befäl hos polisen i Norrköping.

I samband med detta hävdes alla avspärrningar och trafiken kunde släppas på.

– Nu är det fritt att röra sig som man vill igen utanför polishuset, säger Johan Martinsson.

Gripna männen anhölls

De bägge gripna männen anhölls på morgonen och var vid klockan 07 fortfarande frihetsberövade.

– Det är möjligt att brottsrubriceringen kommer att ändras nu när det misstänkta föremålet visat sig vara ofarligt, säger Björn Öberg, presstalesperson vid Polisregion Öst.

De misstänkta männen har tidigare figurerat i utredningar som gällt grövre brottslighet, men bara dömts för enklare brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet