Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis på plats efter fyndet av det misstänkta föremålet på Bergslagsgatan i Norrköping. Foto: Ulf Wigh/Wighsnews

Misstänkta föremålet i Norrköping var ofarligt

Uppdaterad
Publicerad

Vid sextiden på torsdagsmorgonen påträffades ett misstänkt föremål på Bergslagsgatan i Norrköping. Ett område spärrades av och bombgruppen tillkallades. Vid 10.30-tiden konstaterade polisen att föremålet var ofarligt.

Larmet kom bara några timmar efter de två explosioner som skedde på två adresser i Norrköping under natten mot torsdagen. Morgonens föremål påträffades nära platsen för en av de tidigare explosionerna.

Polisen uppger att man hanterar föremålet som just ett misstänkt farligt föremål med tanke på de explosioner som skedde under natten. En förundersökning gällande försök till allmänfarlig ödeläggelse har inletts. Vid nio-tiden kördes en bombrobot in för att inspektera föremålet. Någon timme senare hade polisen tagit hand om det. Man meddelade kort därefter att föremålet var ofarligt. Teknikerna kommer dock att ta med det ”för vidare utredning samt spårsäkring”.

Explosioner i Norrköping

Avspärrningarna på Bergslagsgatan kommer hävas under förmiddagen.

Minuters mellanrum

Nattens explosioner skedde i trapphus på två centrala adresser i Norrköping.

– Larmen om explosionerna i respektive portuppgång inkom med bara några minuters mellanrum, sade Magnus Holmström vakthavande befäl på Polisregion Öst, till SVT tidigare under morgonen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Poliser utreder natten och morgonens händelser separat men utresluter inte samband – se polisens presstalesperson förklara. Foto: SVT och Ulf Wigh/Wighsnews

”Tittar på kopplingar”

Ingen person skadades fysiskt, men det blev materiella skador på båda trappuppgångarna. Tidigt under torsdagsmorgonen ville polisen inte uttala sig om vad det var som exploderade. Polisen ville heller inte dra några slutsatser om detonationerna har något att göra med den organiserade brottsligheten.

– Vi hanterar ärendena separat och vill än så länge inte koppla ihop dem, men tittar givetvis på om det finns kopplingar, säger polisens presstalesperson Marcus Anefur till TT.

Vid niotiden fanns det ännu inga gripna eller misstänkta.

Bilder från nattens explosioner i Norrköping:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På natten mot torsdag exploderade två portar i centrala Norrköping samtidigt. Foto: Foto: Ulf Wigh

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Norrköping

Mer i ämnet