Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det väckte stor uppståndelse när elva barn fick föras till sjukhus efter att ha ätit godis i skogsdungen Trollskogen som ligger nära Vidingsjöskolan. Men nu har nya uppgifter framkommit som delvis ändrar bilden. Polisutredaren berättar mer i videon. Foto: SVT

Misstänkt knarkgodis kan vara barnens egen godisgömma

Uppdaterad
Publicerad

Det väckte stor uppståndelse när elva barn från Vidingsjöskolan i Linköping under torsdagen fick uppsöka sjukhus efter att ha hittat godis som misstänktes innehålla narkotika. Men nu har nya uppgifter framkommit i polisutredningen som ger en delvis annan bild av händelsen.

Förmiddagsrast på Vidingsjöskolan: Några elever i årskurs 6 ropar på personalen på skolgården. De har varit utanför rastzonen, i en liten skogsdunge i närheten som kallas Trollskogen, och nu är de oroliga.

Barnen berättar att de har ätit godis och att en elev kräkts och en annan mår illa. Personalen reagerar direkt och ringer giftcentralen. Det är elva barn som har ätit av godiset och de blir uppmanade att uppsöka sjukhus.

11 barn till sjukhus

På sjukhuset tas urinprov och blodprov. Urinprovet visar ingenting, vilket enligt polisen inte behöver betyda något eftersom det kan ta tid innan substanser syns i urinen.

Polisen söker av området med hundar och skickar godiset på analys till NFC, Nationellt forensiskt centrum, för att se om det innehåller cannabis.

Varken smakar eller luktar annorlunda

Tullverket gick förra året ut och varnade för godis som innehåller syntetisk cannabis. Det ser ut som vilket lösgodis som helst. Varken smakar eller luktar annorlunda. Styrkan kan variera och enligt Tullverket kan det vara 2-100 gånger starkare än vanlig cannabis.

Barnen som åt av godiset vid Vidingsjöskolan under torsdagen mår bra nu, enligt skolans rektor – och i polisutredningen har det nu framkommit nya uppgifter.

– Det minskar väl misstankarna om att det fanns cannabis i godiset, men vi vet inte säkert förrän vi får svar från NFC om 1-2 veckor, säger förundersökningsledaren Martin Hedberg.

I videon berättar han mer om vad som framkommit i utredningen.

Lugn stämning på skolan

Rektorn på skolan berättar att stämningen på skolan har varit lugn under fredagen.

– Jag har inte fått några reaktioner från vårdnadshavare och eleverna har valt att inte prata så mycket om händelsen, enligt personalen, säger rektorn Sabina Colic.

Pedagogerna har pratat med eleverna om rastzonerna, där barnen får vistas, och har varit extra noga med att vuxna ska finnas i närheten av barnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.