Hör polisen berätta om ärendet: ”Försöker nysta i om detta är ett falsklarm eller ett människorov”. Foto: SVT/TT

Polisen utreder falsklarm efter anmäld kidnappning

Uppdaterad
Publicerad

En misstänkt kidnappning fick polisen i Östergötland att inleda en utredning om människorov och grov misshandel – då tog allt en märklig vändning. Nu misstänker polisen att det i själva verket rör sig om ett falsklarm.

Det var under lördagen som polismyndigheten gick ut med uppgifterna om att en misstänkt kidnappning utreds i länet. Utöver människorov rubricerades ärendet också som synnerligen grov misshandel. Anmälan upprättades efter att ”en person kontaktade polisen och berättade att en man verkade ha förts bort mot sin vilja och skulle ha misshandlats”.

En märklig vändning

Redan samma kväll tog dock ärendet en märklig vändning när polisen fick kontakt med mannen, som då befann sig hos anhöriga på en mindre ort i Östergötlands län.

Mannen hördes av polis och ambulans tillkallades. Personen behövde däremot inte följa med till sjukhus för vård.

Misstänker nu falsklarm

På söndagsförmiddagen bekräftade polisen att utredningen fortgår, men att det tillkommit nya uppgifter som gjort att polis och åklagare ifrågasätter vad som har hänt. Därför har en ny brottsmisstanke – falsklarm – tillfogats utredningen.

– Det här kan förändras i närtid. Det har framkommit uppgifter som gör att vi ifrågasätter vad som har hänt, säger Åsa Willsund, polisens presstalesperson i polisregion öst.

Du har jobbat hos polisen i över tio år, har du hört talas om något liknande?

Så som det är nu kan jag säga att det inte är helt ovanligt med misstankar om falsklarm, men i det här sammanhanget när det är grova brottsrubriceringar så upplever jag att jag inte sett det så många gånger. Det brukar vara mindre allvarliga ärenden som man kan se falsklarm, säger Åsa Willsund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.