Misstänkt storbedrägeri på pokerspel

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Spel har polisanmält 14 personer för att ha lurat till sig stora summor på online-poker.

– Man har lurat andra kunder. Sannolikt har de använt programvara, så kallade poker-botar, vilket innebär att maskinen spelar i stället för människan, säger Lennart Käll, vd på Svenska Spel, till TT.

Totalt har de spelat in 1,8 miljoner under ett år. När de 14 spelarna stängdes av fanns sammantaget 108 000 kronor på deras konton.

90 000 spelar

Varje år spelar omkring 90 000 personer poker på den aktuella nivån hos Svenska Spel, men det är oklart hur många som har drabbats. Polisanmälan gjordes den 14 februari. En förundersökning om grovt bedrägeri har inletts.

– Vi fick ett tips om en spelare för fyra månader sedan. Genom tipset har vi också kunnat hitta flera spelare, totalt 14 stycken. Det fanns starka indikationer att det var ett dataprogram. Man tar inte raster på vanligt sätt utan spelar bara på, timme ut och timme in, säger Käll.

Lotteriinspektionen har informerats av Svenska Spel och en internutredning har dragits i gång parallellt med polisutredningen.

Käll är självkritisk kring det faktum att det tog så lång tid mellan tips och polisanmälan.

– Det är inte godkänt, det är bara att erkänna. Där har vi brustit och vi ska titta närmare på våra rutiner, säger Käll, som själv inte fick veta något förrän den 11 februari.

Kunderna ska kompenseras

Hur många som har drabbats utreds både av polisen och av Svenska Spel.

– För mig är det orimligt att alla de 90 000 spelarna skulle vara drabbade, det får utredningen visa. Om det konstateras att brott har begåtts kommer vi att kompensera kunderna, säger Käll.

TT: Hur vet ni att det inte är fler än dessa 14 som fuskat?

-Det kan vi inte utesluta, men vi har stärkt bevakningen. Nu har vi sett mönstret och vet när vi bör stänga av personer. Vi ser mycket allvarligt på det här, säger han.

Alla de 14 kontona har inte startat samtidigt, det äldsta är tolv månader gammalt. Samtliga misstänkta fuskare är identifierade.

Första polisanmälan som görs

Det här är första gången Svenska spel polisanmäler personer som spelar poker online.

– Det finns alltid de som inte följer reglerna, som vi har stängt av eller varnat. Men det här har vi inte sett tidigare, säger Käll.

Murat Sahan, chefredaktör för Poker Magazine och tidigare ordförande i Svenska Pokerförbundet, är inte förvånad över Svenska Spels upptäckt.

– Jag tror att sådant här händer i alla branscher med mycket pengar inblandade. Det här har förekommit då och då genom åren, men sajterna har blivit bättre på att upptäcka det, säger han till TT.

Programmen spelar på ett visst sätt

Själva fenomenet, att använda program för att lura till sig pengar på poker på nätet, är alltså inget nytt. Sahan tror dock inte att det är särskilt vanligt.

– Nej, inte på de stora, välskötta sajterna. De har bra säkerhetsavdelningar nu för tiden, säger han.

Fusket kan upptäckas av andra spelare eftersom programmen spelar på ett visst sätt, enligt Sahan.

-Det blir väldigt matematiskt, de gör samma saker hela tiden. Dessutom tenderar de som fuskar att bli för giriga. När en spelare har kört flera dygn utan avbrott, då börjar man undra vilket kaffe den killen dricker, säger han.

Störst i Sverige

  • Svenska Spel är det enda svenska företag som har regeringens tillstånd att bedriva pokerspel på nätet och är det största på den svenska marknaden.
  • Den som spelar poker på nätet hos Svenska Spel måste vara minst 18 år och folkbokförd i Sverige.
  • Det finns även en uppsjö andra pokersajter, registrerade utomlands, som vänder sig till svenska spelare.
  • Tvåa på svenska marknaden är världens största pokersajt Pokerstars, enligt det bolagets egna uppgifter.

Källa: Svenska Spel och Pokerstars

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.