Moderat kommunalråd sparkas på grund av brottsmisstankar

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Kåre Friberg (M) får inte representera Moderaterna i fortsättningen. Det meddelade Moderaterna i Motala på fredagskvällen. Orsaken är misstankarna om att han gjort sig skyldig till grov kvinnofridskränkning.

”Med tanke på de omständigheter som nu kommit till vår kännedom via media gällande Kåre Friberg så ser vi att hans förtroende är förbrukat. Därför kan han inte längre representera Moderaterna och Alliansen i Motala, oavsett utfallet av kommande rättsprocess”, skriver lokalavdelningen i ett inlägg på Facebook.

”Oavsett rättsutgången så kan inte Kåre Friberg driva frågor utan att denna fråga ständigt tas upp, därför kan han inte fortsatt verka som kommunalråd”, fortsätter inlägget.

Greps i torsdags

Friberg greps av polis i torsdags kväll. Han anhölls senare på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

När SVT Öst talade med hans advokat Morgan Gerdin ville han inte säga något om hur Friberg ställer sig till brottsmisstankarna.

Anna Nilsson, ordförande för Moderaternas länsförbund i Östergötland, sade att nyheten är förskräcklig och att Friberg måste ta timeout.

Kommunstyrelsens förste vice ordförande, Kenneth Söderman (L), ersätter Friberg som ordförande för kommunstyrelsen i Motala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.