Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Moderaterna säger nej till Holmens vindkraftsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna säger nej till Holmens planer på att bygga vindkraftverk kring Simonstorp i norra delen av Norrköping kommun.

– Vi säger ja till att kommunen använder sitt veto vilket innebär att vi säger nej till etableringen, säger Sophia Jarl (M), gruppledare oppositionsråd Norrköpings kommun.

Partiet sällar sig därmed till gruppen av partier, Liberalerna och Sverigedemokraterna, som är negativa till satsningen och som vill att kommunen ska säga nej och använda sitt veto.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna säger JA och samlar 36 röster i kommunfullmäktige. Nej-partierna har 39, 43 krävs för majoritet.

Enligt Sveriges Radio har Miljöpartiet ännu inte fattat beslut i frågan, Vänsterpartiet är tveksam till placeringen av delar av vindkraftparken.

Bantad plan

Från början ville Holmen bygga totalt 77 vindkraftverk i tre olika områden i Finspångs och Norrköpings kommun. Efter omarbetade planer handlar det istället om två områden med sammanlagt 32 verk.

Frågan om att dra tillbaka planerna menar företaget inte är aktuellt, elbehovet är stort och vindkraftverken behövs.

Foto: Moderaterna

Är det inte märkligt att Moderaterna som företagsparti säger nej till Holmens planer?

– Även om vi är ett företagsparti kan vi inte säga ja till allt företagare vill göra. Vi har vägt in boendesituation, fastighetsvärde och nackdelarna väger över de positiva effekterna, säger Sophia Jarl (M)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter förklarar vilka regler och faktorer som kan påverka besluten om ett vindkraftsbygge. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.