En lodjursunge med sin mamma i de östgötska skogarna. Foto: Monica Leinedotter

Monica mötte lodjursmamma med ungar – se bilderna

Uppdaterad
Publicerad

Monica Leniedotter fick under söndagsförmiddagen syn på två lodjursungar och deras mamma i skogarna kring Simonstorp i norra Östergötland. Hon var alert och fick fram mobilkameran och förevigade ögonblicket.

– Det känns väldigt overkligt. Jag trodde inte det var sant. Lodjur är ju något man inte förväntar sig att få se och jag trodde aldrig jag skulle få det heller, säger Monica Leinedotter.

Hon och ”gubben” var ute och letade svamp i skogen nära Simonstorp när de fick syn på lodjuren. Det var först två ungar och sedan dök också deras mamma upp.

– De satt mitt på vägen. Vi trodde först det var rävar. Vi satt i bilen och när de försvann ur sikte rullade vi fram lite, men då märkte mamman att något hände och de försvann in i skogen.

Inventering av lodjur i Östergötland

Under de senaste tre åren har antalet familjegrupper (honor med ungar) varierat mellan 5,5 – 7,5 familjegrupper.

Under inventeringssäsongen 2017/2018 hittades 7,5 familjegrupper (hona med ungar) som berör Östergötlands län. Sex av dem ligger helt i länet medan tre delas med angränsande län.

Källa: Länsstyrelsen Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet