Kyrkan dagen efter branden i augusti Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

Polisen: Ingen misstänkt för kyrkobrand i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

I början av augusti brann Sankta Maria Syrisk-ortodoxa kyrka i Norrköping. Samtidigt som polisutredningen om mordbrand står och stampar försöker församlingen hitta en väg framåt.

– Vi har bokat av de flesta arrangemang och diskuterar med försäkringsbolaget, säger Isa Gergin som är vaktmästare vid kyrkan och sitter i den grupp som har i uppdrag att lösa de problem som branden orsakat.

”Invändigt måste allt bli nytt”

Det var i början av augusti som Sankta Maria Syrisk-ortodoxa kyrka i Norrköping utsattes för en misstänkt mordbrand. Kyrkan är cirka 40 meter lång och helt byggd i trä. Branden skadade fasaden men spred sig också upp på vinden där delar av bjälklaget blev helt förkolnat.

– Vi tittar nu på vad som kan sparas och vad som måste kastas. Det behöver inte byggas en helt ny kyrka, men allt invändigt måste det bli nytt för att få bort rökskadorna, säger Isa Gergin.

Exakt vad som kan göras är dock inte klart, eftersom diskussionerna med försäkringsbolaget fortfarande pågår.

Polisutredning utan framgång

Polisen konstaterade i ett tidigt skede att branden var anlagd, men idag säger Leif Hermansson, chef för polisens avdelning för grova brott:

– Vi har ingen gripen och inga spår.

Under tiden känner församlingen både sorg och oro säger Isa Gergin. Efter branden har de också fått uppleva att personer klottrat på fasaden.

– Det är kanske dags för oss att anlita väktare dygnet runt eller så vi bevakar själva, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.