Mensur Mustafic, ordförande i Bosniakiska Islamiska församlingen, hoppas påbörja markarbetet redan i höst.

Moskébygget drar igång i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

I morgon, onsdag, ska byggnadsnämnden i Norrköping ta beslut om bygglov för en ny stor moské med plats för mer än 500 besökare på en central plats i stan.
Men trots att den Bosniakiska Islamiska församlingen fick tillstånd för bygget redan för fyra år sedan, vill Sverigedemokraterna stoppa bygget – och kräver en folkomröstning.

– Jag tycker inte att den byggnationen passar precis intill Östgötaporten, säger Darko Mamkovic (SD), gruppledare i Norrköping.

Det som Sverigedemokraterna reagerar hårdast på är planerna på en minaret. Tornet beräknas bli 19,4 meter högt men kommer inte att ha böneutrop. Det framkommer i både detaljplanen och av församlingen.

– Jag tror att det påverka bostadsmarknaden i området. Jag vet att många som bor där har sagt tydligt att de kommer att flytta därifrån, säger Darko Mamkovic (SD).

Darko Mamkovic (SD), gruppledare i Norrköping Foto: SVT

Men Mensur Mustafic, ordförande i Bosniakiska Islamiska församlingen, tror inte på det.

– Man pratar om att vi bygger ett parallellt samhälle genom en moské. Det förstår jag inte. Moskén kommer ju att integrera folk ännu mer i samhället än förut. Alla, och jag menar verkligen alla, är välkomna dit, säger han.

Mensur Mustafic, ordförande i Bosniakiska Islamiska församlingen i Norrköping. Foto: SVT

Planerna på en moské har funnits i närmare tio års tid. Församlingen köpte marken 2011 och kommunen fastställde detaljplanen där en moské fanns inritad 2013. Då överklagade inte Sverigedemokraterna byggplanen och därför ligger beslutet fast idag.

Nu hoppas Bosniakiska Islamiska Församlingen i Norrköping att markarbetet ska kunna påbörjas redan i höst.

TV: Se hela inslaget i SVT PLAY

Ritning på hur moskén kommer att se ut. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer