Möt den talangfulle Emil Millán de la Oliva i ett längre reportage. Foto: Privat/ SVT

Möt hiphop-artisten som slår rekord på löparbanan

Uppdaterad
Publicerad

Den här hösten har friidrottssverige sett en ny talang födas på allvar. Emil Millán de la Oliva från Åby utanför Norrköping var nyligen den förste svenske junioren någonsin att springa 5 000 meter under 14 minuter.

I helgen, när han för första gången ställde upp i ett 10 000-meterslopp, så blev det SM-brons och nytt juniorrekord. Att träna löpning på allvar har han bara gjort det senaste året, tidigare höll han på med fotboll.

Vid sidan av skolarbetet och löpningen är hiphop hans stora intresse. Han har en Youtubekanal där han recenserar musik och ger ut egna låtar under namnet Young Emil.

Norrköping

– Efter att jag har sprungit så brukar jag göra musik. Musiken har jag hållit på med länge, det var ju aldrig meningen att jag skulle bli friidrottare, säger Emil Millán de la Oliva.

Talanger lämnar klubben i Norrköping

Pappa Fidel är hans tränare och han berättar att trots att de tränar på Norrköpings nya friidrottsstadion så tillhör de Eskilstunas friidrottsklubb. Det var den klubben som kunde ge bäst ekonomiska förutsättningar och möjligheter att åka på träningsläger.

– Om man inte får utvecklingsmöjligheter i sin hemstad, då finns det andra klubbar, framförallt i Stockholms- och Göteborgsområdet som gärna tar hand om talangfulla löpare, säger Fidel Millán de la Oliva.

Han säger att om Emil ska kunna utvecklas så måste han få komma ut på träningsläger.

Emil Millán de la Oliva tillsammans med sin syster Alice Millán de la Oliva. Foto: SVT

”Måste söka sponsorer”

Emils 14-åriga syster Alice är också väldigt lovande – Sverigeetta i sin åldersgrupp på 800 meter. Men risken är att hon också lämnar Norrköpingsklubben Tjalve.

– Många föreningar måste nog steppa upp lite grann och söka sponsorer för att kunna utveckla talanger, säger Fidel Millán de la Oliva

Se ett längre reportage i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet