Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Vadstena-Motala övertar sjöräddning från Karlsborg

Uppdaterad
Publicerad

Seglare som hamnar i sjönöd på nordvästra Vättern kan få vänta längre på sjöräddningen i fortsättningen. Sjöräddningssällskapet stänger sin station i Karlsborg efter en intern konflikt. Vadstena- Motala är en av de stationer som får rycka ut i stället.

– Med den eskalerande konflikten har vi haft problem att bemanna stationen. Vi såg detta som den enda utvägen. Det var det absolut sista vi ville göra, säger kommunikationsledare Niclas Jendeby till P4 Skaraborg.

Sjöräddningsstationerna på Visingsö och i Vadstena-Motala får nu också ta ansvar för räddningsinsatser i nordvästra Vättern.

– Nödställda kanske får vänta lite längre för det är ju en längre sträcka att ta sig, säger Niclas Jendeby.

”Några fler larm”

Håkan Andersson är stationsansvarig för Vadstena-Motala och han menar att förändringen inte kommer göra någon stor skillnad.

– Karlsborg har hittills i år haft fem uppdrag, och vi har varit inblandade i två av dem. Men vi kommer naturligtvis få några fler larm.

De flesta fritidsbåtar är nu upptagna på land och yrkestrafiken går mestadels genom Göta kanal som nu är stängd för säsongen.

– Det återstår dem som fiskar och de har ofta bra utrustning och klarar sig bra.

Oklart med Karlsborg

På Vättern har Sjöräddningssällskapet än så länge i år genomfört 123 uppdrag.

Hur länge stationen i Karlsborg ska hållas stängd törs Niclas Jendeby i dagsläget inte säga.

– Vår verksamhet bygger ju på frivilliga insatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet