Kommunstyrelsens ordförande Annelie Almérus (M). Foto: Lena Liljeborg / SVT

Motalas kommunalråd Annelie Almérus (M) lämnar

Uppdaterad
Publicerad

Annelie Almérus (M) lämnar alla politiska uppdrag i kommunen, något tidningen Motala Vadstena tidning var först med att berätta. Hon har varit kommunstyrelseordförande och kommunalråd sedan sommaren 2020.

Bakgrunden till beslutet ska vara interna konflikter i det egna partiet.

Det försigår ett informellt ledarskap vid sidan om som gör det omöjligt för mig att utföra mitt uppdrag, säger Annelie Almérus (M) till SVT Nyheter Öst.

Annelie Almérus vill inte gå in på konkreta detaljer och redogöra för vad som skett.

– De har en annan syn på hur man ska styra en kommun. Jag litar på att professionen sköter sitt jobb, men de vill ha fingrarna i syltburken och driver dessutom frågor som är mina att driva, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Var det något särskilt nu som fick dig att fatta det här beslutet?

– Jag vill inte exemplifiera, utan det är helheten som gör att jag väljer att avgå. Det är ett beslut som växt fram över tid, säger hon.

Hon kommer att entlidigas från sina poster den 11 oktober.

Oförstående till kritiken

Moderaterna i Motala ställer sig oförstående inför den kritik som Almérus framför.

– Jag förstår inte riktigt, utan vi har hela tiden talat om för henne att hon är vald av den Moderata gruppen och att alla står bakom henne. Vi har talat om för henne att vi finns tillgängliga och kan stötta henne. Det finns ingen som kan hota hennes roll, säger Hans Tevell, gruppledare för Moderaterna i Motala.

Annelie Almérus (M) tog över rollen som kommunstyrelsensordförande efter att hennes företrädare Kåre Friberg dömts till fängelse för allvarliga brott.

Hur ser du på den turbulens som varit för Moderaterna i Motala under den här mandatperioden?
Det är tråkigt. Det här är turbulens som vi inte vill ha. Vi är en kommun på frammarsch där det händer mycket just nu. Vi vill fortsätta det framåtskridande arbetet som är på gång, säger Hans Tevell til SVT Öst.

Nu påbörjar Moderaterna i Motala arbetet med att ta fram en efterträdare till Almérus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet