Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver träffas för att prata ihop oss, byta erfarenheter och utöka våra kunskaper”, säger Valborg Jansson, lärare i katastrofmedicin. Foto: Hadeel Ibrahim

Möte om krisstöd i Linköping – ”Finns ett större behov att samverka”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen samlades krisstödsledare från landets regioner i Linköping. Fokuset låg på att dela kunskap och erfarenheter för att förstärka krishantering.

Det var runt 90 krisstödsledare på Katastrofmedicinskt centrum i Linköping. De hade sin allra första nationella konferensen för krisstödsledare i Sverige.

– Eftersom det händer saker som påverkar många olika regioner så ser vi ett allt större behov att samverka mellan gränser, säger Linda Martinik, överläkare och specialist i psykiatri från Stockholm.

Vad finns det för utmaningar i Sverige idag när det kommer till krisstöd?

– Vår personal som jobbar som krisstödjare är ute på andra mottagningar i vanliga fall. Då kan det vara svårt att komma loss på utbildning och få tillräckligt tid att öva.

Det pågående kriget påverkar Sverige

– Personer som har befunnit sig i båda Israel och Gaza kommer tillbaka till Sverige och de har anhöriga kvar. Så klart är de påverkade och så klart behöver vi hjälpa och stötta dem.

Har hälso- och sjukvården förmågan att ge det krisstöd som behövs? Svaret hör du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.