• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde i Uddevalla med kraftig rökutveckling som följd. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Tommy Karlsson, biolog på länsstyrelsen, och Morgan Jonsson från Finspångs MS hur man jobbar ihop för att gynna vildbin. Foto: Tommy Karlsson/ Christian S Zetterdahl/ TT/Benjamin Manser

Här trivs motocrosscyklar och bin tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Vad har motocrosscyklar och bin gemensamt? Inte så mycket skulle man kunna tro, men Finspångs Motorsällskap har under flera år gjort åtgärder för att gynna vildbin och andra pollinatörer.

Solen värmer skönt denna morgon på Eliantorpsbanan utanför Finspång och Tommy Karlsson, biolog på länsstyrelsen, hittar snart ett vildbi i sanddynorna.

– I områden där motocrosscyklarna inte kör har vi planterat olika växter för att gynna vildbin och andra insekter. Många gillar den här sandiga miljön och bland de rödlistade arterna finns här guldsandbi och silvergökbi, säger Tommy Karlsson. 

Miljöpris startade samarbete

Samarbetet mellan Finspångs MS och länsstyrelsen började 2015 efter att Svenska Motorsportförbundet, Svemo, hade varit på besök.

– Vi fick miljöpriset då för vårt arbete och länsstyrelsen började intressera sig för vårt område. Sen har det rullat på och det är positivt för klubben att vi kan göra något för den biologiska mångfalden, säger Morgon Jonsson, miljöansvarig på Eliantorpsbanan.   

Trivs på motorbanan

Den här dagen är det fortfarande lugnt på motocrossbanan men när vi promenerar runt mellan hopp och kurvor är det svårt att förstå att vildbina inte störs av verksamheten.             

– Nej, det gör de inte. De här insekterna gynnas snarare av att man rör om i marken och håller områdena öppna. Då kan de gräva, bygga och leva i den sandiga jorden, säger Tommy Karlsson.

I klippet ovan berättar Tommy Karlsson, biolog på länsstyrelsen, och Morgan Jonsson från Finspångs MS mer om hur de jobbar ihop för att gynna vildbin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Finspång

Mer i ämnet