Västra Götalandsregionen lättar nu på kravet om munskydd för vårdpersonal. Foto: TT

Munskydd inom vården återinförs efter ökade covidfall

Uppdaterad
Publicerad

Antalet covid-19 fall fortsätter att öka i Sverige och Folkhälsomyndigheten räknar med att det kommer att fortsätta öka. Med anledning av ökad smittspridning har Region Gotland och Region Östergötland återinfört kravet på munskydd inom vården från den 1 juli.

Det är en undergrupp till virusvarianten Omikron som fått namnet BA.5. som just nu dominerar i smittspridningen. De ökande fallen har lett till att flera regioner, bland annat Region Gotland, återinför munskydd inom vård och omsorg när det inte går att hålla avstånd.

– Munskydd rekommenderas vid allt arbete där det inte går att hålla avstånd till patient, brukare eller medarbetare, svarar smittskyddsläkaren på Gotland Maria Amér i ett mejlsvar.

Gotland

Återförs även i Östergötland

Även Region Östergötland har återinfört munskydd inom vården – men bara om kliniken eller hemmets personal drabbats av covidfall.

– Från första juli ska varje klinik där personal diagnostiserats med covid-19 återinföra source control. Då ska man hålla avstånd från övrig personal och hela tiden ha på sig munskydd, säger Britt Åkerlind som är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

”Vargen är inte här än”

Antalet covidfall har ökat även i Östergötland, men än har det inte haft någon större effekt på vården.

– Inom slutenvården har vi fortfarande omkring 15-25 patienter. Det varierar något dag till dag, men vi ser ingen större ökning.  Därför har vi inte heller valt att helt återgå till source control. Vi tänker att det finns en risk att det rådet inte skulle bli härsammat fullt ut nu, eftersom vargen inte är här än.

Source control:

Source control, eller: ”Källkontroll”, är en strategi för att minska sjukdomsöverföring genom att blockera andningsutsöndringar som produceras genom att tala, hosta, nysa eller sjunga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet