Enligt Jan Wretemark är den nya ladugården ett stort tekniskt steg framåt. Foto: SVT

Efter branden – nu har ny teknik flyttat in i ladugården

Uppdaterad
Publicerad

Den ödesdigra branden fick som följd att skolan tog ett tekniskt språng. Nu går det till och med att övervaka djuren med en app i mobilen.

– Det är ju väldigt mycket modernare än vad vi hade tidigare, säger Jan Wretemark, som är driftledare för lantbruket på Vreta utbildningscentrum.

Hur många kor som har mjölkats, vilka kor som inte gått in i mjölkningsroboten, allt de kan han se i en app i mobilen. Om en ko just ska till att kalva finns det kameror som gör det enkelt att se när kalvningen sätter igång.

Branden i Vreta kloster

Har du minnesbilder från barndomen om små, mörka ladugårdar med lågt i tak? Den nybyggda ladugården i Vreta kloster är något helt annat. Här är det ljust och luftigt med högt i tak. Det gör både arbetsmiljön bättre och gör det enklare att leva upp till moderna djurskyddsregler.

– Nu känner jag riktig glädje här, säger Jan Wretemark.

När de första djuren skulle flytta in var det en högtidsstund som han inte kunde missa.

– Den kvällen kunde jag inte motstå utan då var jag tvungen att åka hit, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Vreta kloster

Mer i ämnet