Myggor analyseras

Publicerad

Statens veterinärmedicinska anstalt analyserar nu förra årets myggor, som samlats in under projektet myggjakten.

Under projektets premiärår, 2012 har 97 personer i hela landet samlat in myggor och skickat till myndigheten och nu räknas och artbestäms fynden. Stor överraskning efter fjolårets skörd är den nyfunna arten Ochlerotatus nigrinus.

– Den hittades i två kommuner, Laholm och Jönköping. Fyndet var inte helt oväntat, myggan är sedan tidigare känd från de flesta grannländer. Men detta tilltrots så är resultatet glädjande, då det visar att projektets metoder uppenbarligen fungerar, säger forskare Anders Lindström.

Det man hittills kan se är att materialet bygger på 30 funna arter. Målet med insamlingen är att kunna använda informationen för övervakning och riskbedömning. Sva planerar nu för en ny myggjakt, som startar under juni 2013, som finansieras av myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer