Vilthandläggare Mia Kjällander inväntar de svar som ska berätta om den skjutna vargtiken fått valpar i år eller inte. Foto: SVT/Arkiv

Mysteriet med vargvalparna

Uppdaterad
Publicerad

Under skyddsjakten i Långbogenreviret fälldes en varg 9 juli. För drygt en vecka sedan visade analysen att det var alfatiken som fällts, men den preliminära undersökningen pekar också på att den förmodligen inte fått några valpar i år. Frågan är då var valparna kommer ifrån?

Länsstyrelsen i Östergötland beviljade skyddsjakt på en varg i Långbogenreviret i början på juni. Detta efter att två kalvar attackerats och dödats, och att bland annat får fällts och boskap angripits förra året.

Upptäckte valpar

Strax efter att skyddsjakten beviljats fick länsstyrelsen in en död vargvalp och iakttagelser av tre levande vargvalpar, vilket fick den, och senare länsrätten, att göra ett tillägg i tillståndet för skyddsjakt, nämligen att ingen vuxen varg fick skjutas om det fanns årsvalpar i närheten, allt för att i möjligaste mån freda alfatiken.

Varg i Östergötland

Alfatiken inte fått valpar i år

På natten den 9 juli spårar jaktlaget med hund en varg under mer än fem kilometer. De skjuter vargen, och när analyssvaren kommer tillbaka visar det sig att det är alfatiken som skjutits. Men mer uppseendeväckande är att den första analysen pekar på att hon inte fött några valpar i år. Så frågan är var valparna kommer ifrån, om det inte är alfatiken som fått dem.

– Det troligaste är att det ändå är alfatiken även om proverna nu visar på något annat, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Olika teorier

Det har förts fram olika teorier om var valparna kommer ifrån. En är att någon av fjolårsvalparna fött årsvalparna. Det som talar emot det är att de inte kunnat bli könsmogna ännu. Det vanliga är att vargar blir könsmogna andra vintern av sin levnad.

En annan teori är att det föddes en vargkull redan första året som alfaparet bildade revir, det vill säga 2018. Men att det skulle ha hänt finns det inga bevis för över huvud taget.

Valparna har aldrig funnits

En tredje teori är att det aldrig föddes några valpar i år.

– Vi har ju den döda vargvalpen som pekar på att det finns valpar, och samtidigt såg samma person tre levande valpar, säger Mia Kjällander.

Men den valp som lämnades in för analys var så förmultnad att det hittills inte gått att få fram något DNA, så uppfattningen att det rör sig om en vargvalp grundar sig på att det ser ut som en vargvalp.

Svårt att se skillnad på valpar från olika arter

På Grimsö forskningsstation, som lyder under Sveriges Lantbruksuniversitet, forskar man på vargar, och det är inte ovanligt att någon av experterna kallas ut för att inspektera påkörda djur.

– Det händer emellanåt att vi blir ombedda att åka ut och titta på en påkörd vargvalp, men när vi kommer dit så är det ingen vargvalp utan en hundvalp eller rävvalp, säger Jens Frank på Grimsö forskningsstation.

– Det är väldigt svårt att se vilken djurvalp det är när de är små, fortsätter han och tillägger att han inte är insatt i valpen som hittades i Långbogenreviret.

Svar i slutet på augusti

– Innan alla provsvar är klara går det inte att säga något med säkerhet, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Och de svaren kommer enligt Kjällander tidigast i slutet på augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet