• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

På arrangemanget Närcon i Linköping arbetar 700 funktionärer ideellt. Foto: KimVenturaCAM

Närcon växer i år igen – 12 500 besökare till Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Besökarna har lämnat det stora arrangemanget Närcon i Linköping. Nu återstår bara att packa ihop scener och tält. – Vi har inpräntat känslor och minnen hos 12 500 deltagare – och vuxit i år igen, konstaterar festivalgeneralen Sam Anlér.

De flesta tänker nog på Cosplay när de hör talas om Närcon. Men arrangemanget innehåller väldigt mycket mer.

Över 500 aktiviteter

Cirka 50 procent är cosplay. Där finns över 500 aktiviteter, till exempel föreläsningar, scenshower, brädspel, lekar och turneringar. Det finns också en tävling för K-pop, som är en danstävling med koreansk pop. En majoritet av besökarna identifierar sig som kvinnor.

Vinnare på Cosplay blev Bettcanard från Norge som Grunt från spelet Mass Effect 2. Vann även Audience Choice Awards. Foto: Emma Andersson

Mötesplats för nördiga intressen

Arrangörerna beskriver det som en mötesplats för alla med nördiga intressen.

– Hela värdegrunden handlar om kärlek och respekt. Jag var själv mobbad i högstadiet och kände mig plötsligt hemma när jag kom till brädspelskonventet Lincon. Så jag skapade en egen festival. Närcon är mitt barn, mitt hem, som jag jobbar heltid med hela året, säger festivalgeneralen Sam Anlér.

Tvåa i Cosplay blev Cat från Sverige som Gaia Everfree från My Little Pony: Friendship is Magic. Foto: Emma Andersson

50 000 kvadratmeter

Närcon är en ”nördfestival”, men drömmen är att det ska bli allmänt känt även bland den breda allmänheten.

– Därför ordnar vi en parad genom stan och har gratis inträde under söndagen. Vi växer för varje år. Förra året kom 11 000 besökare. I år var det 12 500 besökare, säger Sam Anlér.

I år har värmen varit extrem och festivalarrangörerna har därför haft vattenstationer utplacerade i hela festivalområdet.

Det är en stor festival, ungefär som fem Lincon.

– Vi har alla hus på Campus. Det är ungefär 50 000 kvadratmeter inomhus och ett område som är en kilometer långt utomhus, säger Sam Anlér.

Trea i Cosplay blev Foxtail från Litauen som Aloy (Carja Blazon Heavy) från Horizon Zero Dawn. Foto: Emma Andersson

700 funktionärer

700 funktionärer arbetar ideellt med Närcon och nu återstår flera dagars arbete med att riva tält och scener.

– Nu kallar vi det ”bärcon”. Vi har till och med gjort en logga för det, där draken är utbytt mot ett bord, säger Sam Anlér och skrattar.

Bara minnen kvar

Varje år klättrar hen upp på ett tak för att ta in hela festivalen uppifrån.

– Det är något magiskt med att jobba och planera i ett excel-ark i ett helt år – och så plötsligt se festivalen växa fram. Och så efter några dagar är allt över och borta. Bara minnen kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

närcon sommar 2019

Mer i ämnet