Foto: Lars-Ove Loo/Scanpix

Näringsämnen från land tas upp av kustzon

Uppdaterad
Publicerad

Forskare från SMHI har kommit fram till att drygt hälften av de näringsämnen som tillförs Östersjön från Sverige tas upp i processer i kustzonen. På vissa delar av kusten kan dessa processer till och med ta upp näring från havet.

Forskare har tidigare vetat att delar av den näring som släpps ut från land inte når fram till havet. Däremot har mängden inte varit känd. Därför har forskare hos SMHI specialstuderat landets kustzon, enligt ett pressmeddelande.

– Våra modellberäkningar visar att omkring 60 procent av de näringsämnen som kommer från Sverige tas upp i den svenska kustzonen, och i Stockholms skärgård är det upp emot 70 procent, säger Moa Edman, forskare och oceanograf, i pressmeddelandet.

Växtplankton använder näringsämnena

Edman menar att växtplankton använder näringsämnena. När de sedan dött så faller de till havsbotten och näringen stannar i kustzonen. Kväve kan också omvandlas till kvävgas i kustzonen och återgå till luften.

Vid kust där det är grunt och långsam omsättning på vattnet tas mer näringsämnen upp. Detta kan leda till algblomning.

– Vi vet att klimatet kommer att förändras och att det kommer att påverka Östersjön. Att studera klimateffekterna i den svenska kustzonen skulle vara ett intressant nästa steg, säger Moa Edman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.