Lars Olof Lampers: ”Näst mest angelägna mordet efter Palme”

Uppdaterad
Publicerad

Under morgonen den 19 oktober 2004 hittas den 8-årige Mohamad Ammouri och 56-åriga språkläraren Anna-Lena Svensson döda på Åsgatan i Linköping. Nu har en misstänkt lyckats gripas 16 år senare.
– Det kan handla om en familj eller en släkt, säger Lars Olof Lampers, redaktör på ”Veckans Brott, som har följt fallet under åren.

Pojken och kvinnan blir attackerade med kniv, gärningsmannen flyr. Polisen lyckas säkra en mössa och en kniv från gärningsmannen. Från dessa objekt tillvaratas DNA som testas mot olika register, men man får ingen träff. Personen har gått under radaren och finns inte i några av polisens sedvanliga register.

Nu har man dock gjort större sökningar i två steg. I det andra steget har man fått en träff i en miljö där den här personen finns.

– Det kan handla om en familj eller en släkt. Utifrån träffen har man kunnat gå in i miljön och undersökt vilka personer som skulle kunna vara intressanta. Då har man stött på den här mannen som är i 40-årsåldern, berättar krimjournalisten Lars Olof Lampers har följt fallet under åren.

Topsning väntar

Mannen är nu gripen och har anhållits, skäligen misstänkt för dubbelmordet. Det är alltså den svagare misstankegraden. Den misstänkte kommer nu topsas för att man ska kunna slå fast om det är en fullträff – eller inte.

– Det här är nog det fallet i nivå efter Palmemordet när det gäller angelägenhet om att klara upp det. Särskilt sett till det stora allmänintresset. Ända sedan 2004, när det inträffade, så har det varit väldigt omdiskuterat och stått högt på listorna över mord som man verkligen vill klara upp, säger Lampers.

Se vad Lars Olof Lampers tror att det här kan få för betydelse i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet