Turneringen ska bli Sveriges största för tjejer Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Nästa generations OS-hjältar samlade till fotbollsfest

Publicerad

Över ett tusen tjejer har samlats för att spela fotboll i Linköping. Den första speldagen fick de följa hur det gick i OS-finalen i Yokohama.

Winning Ground kallas fotbollsfesten som drog igång i samband med att Linköping var med och arrangerade fotbolls EM 2013. Deltagarna är mellan 10 och 14 år och de flesta matcher spelas på Stångebrofältet, där planerna fått namn efter svenska stjärnor som spelat i Linköpings FC, som Stina Blakstenius, Fridolina Rolfö och Kosovare Asllani. För att få uppleva känslan av att högtidigt tåga in på en riktigt arena får många också testa på att spela på LFCs hemmaplan.

Rekordmånga lag

Ifjol fick turneringen ställas in på grund av corona, men nu är man tillbaka och större än någonsin. I år deltar 80 lag och runt 1200 tjejer i turneringen, det är rekord och målsättningen är att det här ska bli Sveriges största flickturnering som framöver ska locka till sig internationella lag. Hör mer i inslaget ovan.

OS-finalen visades

När det igår blev klart att OS-finalen mellan Sverige och Kanada skulle spelas på fredagsseftermiddagen så ordnade arrangörerna fram en storbilds-tv så att de tjejer som var spellediga skulle kunna följa dramatiken i Japan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.