Cyklister redo för starten av Vätternrundan i Motala. Foto: TT

Nästan regnfri Vätternrunda – värmen största utmaningen

Publicerad

Vädret var bra igår, vädret var bra i natt, men dagens värme kan fresta på för de cyklister som fortfarande är ute och kör årets Vätternrunda.

– Det gäller att de dricker ordentligt, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan.

Framförallt gäller det att ha druckit ordentligt tidigare för att klara den sista biten.

När rundan startade igår var det utmärkt cykelväder. Natten bjöd på några droppar regn på västra sidan Vättern, men annars var det också då bra cykelväder. Även om det fläktar när man sitter på cykeln så kan lördagens värme ställa till det för den som inte druckit ordentligt.

Strax före treslaget på lördagseftermiddagen hade 11 613 cyklister gått i mål och 476 brutit av olika skäl. Antalet startande var i år 19 248. De snabbaste cyklisterna startade vid 12-tiden idag med ett ordentligt gap till de framförvarande så att det inte ska bli för många omkörningar.

Prinsessan nådde målet

En av de som redan nått målet i Motala är prinsessan Tessy av Luxemburg, som vi skrivit om tidigare. Hon genomförde loppet på tandemcykel som en del i att samla in pengar till organisationen Lärare utan gränser.

På Vätternrundans hemsida säger hon att hon var trött, men lycklig när hon gick i mål strax före klockan 12 på lördagen. Om hon fått smak på cykling och återvänder till Vätternrundan nästa år, är i skrivande stund osäkert.

– Det vet jag inte. Låt mig smälta det här först, säger hon.

Har på sig fram till midnatt

Olyckor brukar inträffa på så här stora evenemang och även Vätternrundan har haft ett antal ambulanstransporter. På lördagseftermiddagen såg det dock ut som att det var färre cyklister som behövde åka ambulans än förra året.

Cyklisterna fortsätter att rulla in i Motala under dagen och vid midnatt är sista möjligheten att korsa mållinjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer