Näthandeln slår hårt mot stadskärnorna – butiker läggs ner

Publicerad

Många shoppinggallerior runt om i landet brottas idag med tomma butikslokaler som en följd av en starkt växande e-handel. Mjölby kommun tog saken i egna händer och köpte Galleria Kvarnen.

Fastigheten ligger mitt i Mjölbys centrum och ägdes bland annat av utländska pensionsstiftelser och prislappen var 73 miljoner kronor.

– Det är ju inte det vi som kommun ska pyssla med egentligen, vi har ju inte den kompetensen. Men tanken är att när vi har utvecklat gallerian så ska vi sälja den vidare, säger kommundirektör Dag Segrell.

Dag Segrell, kommundirektör Mjölby. Foto: SVT

Inga köpcentrum utanför tätorten

Av gallerians 13 000 kvadratmeter butiksyta så står ungefär hälften tomt, men förhandlingar med nya möjliga hyresgäster pågår.

– Gallerian är från 1972. På den tiden var Domus den största hyresgästen, nu behöver den rustas upp, säger Dag Segrell.

I Mjölby har man inga köpcentrum utanför tätorten, som är vanligt i många andra städer. Man har hela tiden strävat efter att behålla ett levande centrum.

Tror på nya butiker

I en färsk rapport från Svensk Handel spår man att var fjärde svensk butik kommer att läggas ner de närmaste tio åren. Kommundirektör Dag Segrell tror dock att man kommer att lyckas att hitta nya butiker till Galleria Kvarnen.

– Mjölby växer och all handel kommer inte att hamna på nätet, det kommer ju alltid finnas behov av att klämma och känna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mjölby

Mer i ämnet