Foto: TT

Näthat går att stoppa

Uppdaterad
Publicerad

Näthat går att förebygga och stoppa. Men då behövs det en tydlig handlingsplan. Det är det viktigaste rådet i en ny rapport om näthat som producerats i Norrköping.

Näthat visar sig på många platser, inte minst i skolan. I vintras blockerades sajten Ask.fm på skoldatorerna i Nyköping.

– Vem som helst kan gå in och ställa frågor till dig, och vår erfarenhet är att det är väldigt elakt språk där och väldigt mycket kränkningar, sade ungdomsstödjaren Beatrice Hagfalk till Östnytt i februari.

– Det är såna sjuka grejer. Det kan vara allt mellan himmel och jord. Från att man är en hora till att man är tjock, till att man är dum i huvudet, berättade eleven Johanna Eriksson.

Utbildning av lärare

Just hur lärare och andra vuxna på skolan bör hantera en sådan här situation, är en del av den rapport om näthat som snart släpps.

Louise Berg och Erika Pohjanen, som står bakom rapporten, driver en ideell förening inom kommunikation och har fått finansiering av Internetfonden för att skriva den.

Kunskaperna ska nu spridas vidare.

– Nu i höst kommer vi att börja samarbeta med Norrköpings kommun och utbilda lärare och politiker – de som har med skolfrågor att göra – i näthatshantering och hur man ska tänka kring det, säger projektledaren Louise Berg.

Viktigt med moderator

Det var i samband med Instagram-upploppen i Göteborg för snart två år sedan och Uppdrag Gransknings reportage om näthat mot kvinnor, som idén tog sin början om att skriva en handlingsplan för hur man bör hantera näthat.

Rapporten vänder sig i första hand till organsationer och företag som driver konton på sociala medier, och till dem har rapportförfattarna en stark uppmaning.

– Skaffa en bra moderator! Om det är så att du har en Facebook-sida till exempel, eller använder andra sociala medier-kanaler där folk kan interagera på din plats – se till att den personen som har hand om den kanalen verkligen vet vad den här kanalen är till för, är insatt i frågorna, och tycker att det är roligt och kul, säger projektledaren Erika Pohjanen.

”Visa lite civilkurage”

Hur bör den vanliga användaren som ser näthat agera?

– Ofta så finns det anmälningsfunktioner på de plattformer vi vanligtvis använder. Och det kan fungera – att börja med att anmäla till plattformen själv. Är det inte särskilt hotfullt utan bara otrevligt så kan man försöka att säga ifrån, att visa lite civilkurage. Är det ett hot ska man vända sig till polisen. Det är brottsligt, säger Erika Pohjanen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Näthat

Mer i ämnet