Foto: Johan Nilsson/TT

Nationella bombskyddet hämtade sprängmedel i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Nationella bombskyddet var idag i Karstorp, strax utanför Norrköping. De hämtade sprängmedel som de bedömde behövde hämtas och förvaras på annat ställe med en gång.

Sprängmedelsamnestin startade i oktober och pågår till den 11 januari. Den innebär att personer som har explosiva varor utan tillstånd kan ringa in till polisen för att få dem omhändertagna, utan att några frågor ställs. Därefter kontaktas Nationella bombskyddet som gör en bedömning av det anmälda materialet.

– De bedömer hur pass bråttom det är att hämta det, vem som kan hämta och hur det kan transporteras, säger Mariana Persson, vakthavande befäl Region Öst.

Och idag bedömde Nationella bombsskyddet i Stockholm att de själva behövde hämta ett anmält material i Karstorp på en gång.

– Det händer med jämna mellanrum att de åker direkt, för att förvara det på ett annat ställe, säger Mariana Persson.

Hon uppskattar att det i Region Öst anmäls mellan 4–5 material varje dygn som Nationella bombskyddet sedan bedömer, och att det har hänt ett flertal gånger att det behövts hämtas på en gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.