Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen, är kritisk till den nya lagen. Foto: SVT/Privat

”Tvungna att driva det till högsta förvaltningsdomstolen”

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningen kommer att begära en rättsprövning av regeringens kommande beslut att ge Cementa mer tid att bryta kalk i sina kalkbrott.

Idag godkändes regeringens nya lag om kalkbrytning i riksdagen. Lagen ska göra det möjligt för Cementa att fortsätta bryta kalk en begränsad tid för att det inte ska bli akut cementbrist i landet. Men även om lagen får klartecken av riksdagen så är inte sista ordet sagt.

Cementa har redan ansökt, enligt den nya lagen, om att få fortsätta bryta kalk i sina kalkbrott. Det är regeringen som nu ska godkänna ansökan, men när de gör det, så kommer Naturskyddsföreningen att överklaga.

Gotland

– Vi är väldigt oroliga för att det kommer bli ett sådant tillstånd. Då kommer vi bli tvungna att driva det till högsta förvaltningsdomstolen i sådana fall, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen till SVT Nyheter Öst.

Se mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet