Arkivbild. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Naturvårdsbränning väntas ge kraftig rök och lukt i Kolmården

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid på tisdagen kommer en naturvårdsbränning startas i Kolmården. Det är ett 13 hektar stort område med tallskog inom Fjällmossens naturreservat som ska brännas.

Under eftermiddagen blev SOS och räddningstjänsten nedringda från oroliga Norrköpingbor. Kraftig rök och lukt hade då blåst in över staden. Räddningstjänsten rekommenderar att man stänger fönster och ventilation om man känner obehag.

– Syftet med naturvårdsbränningen är att bevara naturtyper och gynna den biologiska mångfalden. Många växt- och djurarter är beroende av att det brinner i skogen med jämna mellanrum, säger Magnus Melander, biolog på Länsstyrelsen Östergötland, i ett pressmeddelande.

Ska vara torrt

Rökutvecklingen väntas bli kraftig och röklukt kommer att kännas under flera dagar. För att branden ska nå önskat resultat ska det vara mycket torrt i markerna.

Länsstyrelsen meddelar dock att vid gränsen till annan mark ska det säkras med utlagd brandslang och mark intill området ska bevattnas innan bränningen. Dessutom sker allt i samarbete med räddningstjänst, SOS Alarm och brandflyg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet