Hör neurokirurgen Niklas Marklund berätta om vad som är typiskt för en hjärnskakning inom idrotten. Foto: SVT

Neurokirurgen: Så påverkas hjärnan

Uppdaterad
Publicerad

Hjärnskakningar är en av de vanligaste skadorna inom ishockeyn. Neurokirurgen och hjärnforskaren Niklas Marklund förklarar hur hjärnan kan påverkas vid en hjärnskakning.

– Det som är typiskt för en hjärnskakning inom idrotten är att man får en snabb rotation på huvudet, där huvudet rycker till. Det kan vara en kollision, tackling eller att man ramlar och slår huvudet i isen, förklarar neurokirurgen Niklas Marklund, som även är hjärnforskare vid Lunds Universitet.

Orsaken till hjärnskakningarna har mycket med hastigheten att göra, enligt Marklund.

Hockeyskador

– Åker du väldigt snabbt på skridskorna blir det ju en väldig energi i detta och du har möjlighet att ge en väldigt snabb rotation på din motståndare, säger han.

Finns regler att följa

Konsekvenserna kan bli kostsamma.

– Hockeyn måste arbeta, tillsammans med andra idrotter, mot risken att få hjärnskakningar. Man ska inte spela match dagen efter en hjärnskakning. Det finns vissa regler vi satt upp som man bör följa för att minimera problemen efter en hjärnskakning, säger Niklas Marklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeyskador

Mer i ämnet