Hjärnskador efter en allvarlig hjärnskakning riskerar feldiagnosticeras som psykologiska problem, menar Stefan Edwartz. Foto: Marit Israelsson / Alastair Grant

Hjärnskadeförbundet: ”Folk får fel diagnoser”

Publicerad

Många som drabbas av hjärnskakningar och hjärnskador riskerar att istället få en psykisk diagnos. Det menar Hjärnskadeförbundets vice ordförande i Skellefteå.

Varje år drabbas 70 000 svenskar av hjärnskador, enligt intresseföreningen Hjärnskadeförbundet. Stefan Edwartz i Örviken, vice ordförande i Hjärnskadeförbundet i Skellefteå, har själv drabbats av en svår hjärnskada och försöker i sin tur hjälpa folk att få rätt vård. Han vill bredda bilden utifrån SVT:s reportage om hjärnskakningar inom hockeyn.

– Problemet är att det är mer regel än undantag att folk får felaktiga diagnoser. Det är väldigt vanligt idag att man får psykologiska och psykiatriska diagnoser, säger han.

För lite kunskap

Enligt honom kan det ta upp till tio dagar, innan en hjärnskada visar sig. Därför är det svårt att göra rätt bedömning redan på akuten. När det sedan gått en tid kan det vara svårt att koppla symptom till en hjärnskakning som skett tidigare.

Personalen inom primärvården har generellt för lite kunskap om hjärnskakningar, menar Stefan Edwartz. Dessutom krävs genomgående undersökningar för att kunna komma fram till om personer drabbats av hjärnskador eller inte.

– Jag tycker att husläkare måste remittera till en neurolog i mycket större utsträckning än idag.

”Vi behöver bli bättre”

Biträdande primärvårdsdirektör Eva Klingefors känner inte igen bilden av att patienter får fel diagnos. Samtidigt ifrågasätter hon inte uppgifterna.

– Sannolikt är det nog så att det ser ungefär likadant ut över hela landet och att det här är ett kompetensområde där vi behöver bli bättre. På senare år har detta med hjärnskakningar och dess effekter börjat uppmärksammas mer och det är bra, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hockeyskador

Mer i ämnet