Hör Samuel om sviterna efter hockeyåren. Foto: SVT

Fick fem hjärnskakningar – tvingades sluta

Uppdaterad
Publicerad

Vännäs hockey har blivit av med två av sina tongivande spelare under vintern. Samuel Aho och Samuel Lundberg – båda har tvingats sluta på grund av hjärnskakningar.

– Det är jättetråkigt, speciellt då de här två personerna har varit väldigt viktiga socialt, säger Erik Åström som är klubbdirektör i Vännäs HC.

Han tror att det ökade tempot i sporten gör att risken för svåra skador ökar.

Hockeyskador

”Har svårt att vara i folksamlingar”

Samuel Aho är uppvuxen i en riktig hockeyfamilj och har lirat hockey sedan han var 4 år. Han har haft fem konstaterade hjärnskakningar, men troligen fler. Redan efter den tredje sa läkarna att han skulle fundera på om det var värt att fortsätta.

– Jag fick barn i samma veva, så därför blev beslutet lite lättare att fatta, säger han.

Han känner av sviterna varje dag.

– Jag har svårt att vara i folksamlingar. På hockey eller krogen i larmiga miljöer. Jag kan efter ett tag få strålande huvudvärk.

Aho har spelat i Vännäs under fyra till fem års tid. I och med att han la av miste han kontakten med ungefär 30 personer i sin umgängeskrets.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeyskador

Mer i ämnet