Mikael Högfors, gruppchef på NFC,berättar om vilka vapen som brukar komma in under vapenamnestin Foto: John Senewiratne

Här hamnar hela Sveriges vapen

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen inleddes den nationella vapenamnesti där vem som helst kan lämna in illegala vapen utan att riskera att straffas. De skickas sen vidare till NFC i Linköping.

Förra gången, 2013, lämnades runt 15.000 vapen in. Skillnaden i år mot tidigare års vapenamnesti är att man medvetet riktat sig mot kriminella grupper i hopp om att minska antalet vapen som används i kriminellt syfte.

– Vi tror inte vi kommer att avbeväpna Sverige på något sätt, de som vill ha vapen kommer fortfarande ha det, men man ska heller inte gå omkring och känna sig rädd för att man själv eller någon vän eller släkting blir skjuten, säger Mikael Högfors, gruppchef hos Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping.

Hoppas på 10.000 vapen

Det är också där, på NFC i Linköping, som man kommer ta emot och förstöra de vapen som lämnas in i hela Sverige under vapenamnestin, som sträcker sig till den sista april.

– Vi är normalt sett två personer som jobbar med vapenskrotning och tar emot ungefär 25.000-30.000 vapen per år. Nu under vapenamnestin är vår förhoppning att vi ska få in mer än 10.000 vapen och därmed dubblerar vi vår personalstyrka, säger Mikael Högfors.

De vanligaste vapen som brukar lämnas in vid sådana här amnestier är gevär, till exempel från samlare, men i klippet ovan visar Mikael Högfors en del andra vapen som brukar kunna lämnas in, som k-pistar och så kallade kalashnikovs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.