Foto: Erik Simander / TT

NFC: Halverad kötid för identifiering av fingeravtryck

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommaren hade Nationellt forensiskt centrum 1 900 fingeravtrycksärenden i kö – nu är de nere i 900. Det uppger NFC i ett pressmeddelande där de också säger att den tillfälliga personal som tagits in för att snabba upp arbetet blir kvar till årsskiftet.

– Vi har betat av ett stort antal ärenden och vi arbetar med alla typer av ärenden, det vill säga att vi jobbar både med de stora, tunga ärendena med förturer som till exempel ärenden inom insats Vilgot. Men vi jobbar också med enklare ärenden och vi vill att man fortsätter att skicka in ärenden till oss, även när det handlar om mängdbrott, säger Melinda Andersson, chef för en av de fyra grupper på NFC som arbetar med fingeravtrycksidentifiering.

I april i år bytte Polismyndigheten ut det gamla it-systemet för identifiering av fingeravtryck. Det nya systemet Abis har automatiserad identifiering av både fingeravtryck och ansikten. Det visade sig dock att systemet inte fungerade fläckfritt. Därav köbildningen.

Fingeravtryck

100-årig identifieringsmetod

Fingeravtryck är en identifieringsmetod som har använts inom kriminaltekniken i över 100 år. Ett fingeravtryck anses vara unikt och inga människor har identiska fingeravtryck, inte ens enäggstvillingar. Fingeravtryck utvecklas i tredje till fjärde fostermånaden och är sedan de samma hela livet. Avtrycken kan dock förstöras, till exempel när ärrvävnad har bildats på grund av en allvarlig brännskada.

Framkallning och identifiering

Arbetet med fingeravtryck görs i två steg. Först framkallas avtrycket med hjälp av metoder som väljs beroende på vilken typ av material som avtrycket sitter på.

Efter framkallning ska fingeravtrycksidentifieringen/jämförelsen göras. Detta kan utföras hos NFC – i Stockholm, Malmö, Göteborg och Linköping. NFC arbetar med en nationell ärendekö. Vid jämförelse av avtryck med papillarlinjer görs en bedömning av den samlade informationen som finns i det framkallade avtrycket. Mönster, klassiska detaljer, linjeflöden, kantstruktur, porer med mera granskas och jämförs med jämförelseavtryck (daktylogram) från misstänkta personer.

Från Afis till Abis

När en person misstänks för brott registreras fingeravtryck, ansiktsbild och signalement. Fram till april 2021 hamnade fingeravtryck i ett register (Afis) och ansiktsbilderna i signalementsregistret. Numera finns båda registren i samma system, Abis.

Abis står för Automated Biometric Identification System

Källa: Polismyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet