Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Damberg: Klart att det påverkar polisens brottsutredningar Foto: Johan Nilsson/Anders Wiklund/TT

Efter it-kaoset på NFC – tusentals fingeravtryck hamnade på hög

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals fingeravtryck har samlats på hög hos Nationellt forensiskt centrum (NFC) efter ett byte av it-system som har haft stora problem. Nu har man tillsatt extra personal för att komma ikapp. Polisen begär även mer pengar av regeringen för att utveckla it-systemen hos NFC.

Allt fler ärenden kommer in till Nationellt forensiskt centrum, efter bland annat jätteinsatsen Trojan Shield. Men samtidigt kunde SVT i maj avslöja att NFC fått omfattande problem med att göra sökningar i sitt eget register över fingeravtryck. Orsaken var en bugg i samband med byte av ett it-system.

Totalt låg systemet nere i över en månad och kom att påverka över hundra ärenden. När det väl kom igång i början av sommaren visade det sig ha en lägre träffsäkerhet än det gamla. Åklagarmyndigheten har informerats om felet som kan leda till förseningar i många polisutredningar.

”Problem med långa väntetider”

En intern larmrapport har också avslöjat andra allvarliga it-brister på NFC.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger till SVT Nyheter att problemen självklart påverkar polisens brottsutredningar, att polisen och NFC därför har kommit överens om att prioritera de mest brådskande ärendena.

– Vi har problem med långa väntetider och dröjsmål som jag vet att Polismyndigheten gör mycket för att förändra.

NFC:s chef Helena Trolläng sa till SVT Nyheter i juni att man jobbar på att öka träffsäkerheten. Men det tycks inte har förbättrats under sommaren.

I ett beslutsprotokoll från den 24 augusti om ”förstärkning till NFC med anledning av brister i det nya it-systemet” står det svart på vitt vilka konsekvenser vårens it-problem har haft på verksamheten. Foto: SVT Design

Polisen har nu stärkt upp verksamheten med mer personal som ska jobba året ut med registreringen av säkrade fingeravtryck.

NFC ställer inte upp på någon ny intervju men uppger i ett mejl att de oregistrerade fingeravtrycken nu minskat – från 6 000 till omkring 1 500. Polisen har också bett regeringen om mer pengar till just den it-forensiska verksamheten vid NFC inför höstbudgeten.

”Parallellt med resursförstärkningen arbetar NFC och it-avdelningen med övriga åtgärder som krävs för att verksamheten med fingeravtrycksidentifiering ska återfå normalläge efter it-systembytet.”

På frågan om inrikesministern fortfarande har förtroende för NFC:s ledning svarar Damberg att han har ett stort förtroende för rikspolischefen.

– Och jag vet att han ser allvarligt på de brister som har varit men också genomför en kraftig expansion och en förändringsresa.

Har du tips? Tipsa SVT Nyheters granskande reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problemen kring NFC

Mer i ämnet