Intern rapport avslöjar allvarliga it-brister på NFC – chefen har inte läst den

Uppdaterad
Publicerad

Problemen inom polisens avdelning NFC är ännu större än vad som tidigare varit känt. Datorer byts inte ut, man har dragit ned på programlicenser och nyanställda saknar verktyg.

Det framgår av en intern larmrapport som SVT tagit del av – men som chefen för NFC inte säger sig känna till.

Nationellt forensiskt centrum, NFC, får en allt viktigare roll för svensk polis i och med den tekniska utvecklingen. Man ska säkra bevis genom bland annat analyser av hårddiskar, fingeravtryck och ansiktsigenkänning.

Men samtidigt har NFC återkommande fått kritik för långa handläggningstider. Nyligen rapporterade Ekot att en åklagare valt att släppa en misstänkt narkotikabrottsling trots risken för nya brott, på grund av den väntade långa handläggningstiden hos NFC.

– Det är bekymmersamt och vi jobbar stenhårt för att komma tillrätta med det. Bland annat har vi nu fått möjlighet att ta in ytterligare medarbetare, säger NFC-chefen Helena Trolläng till SVT.

Många vill sluta

Men just bland medarbetarna finns det också ett stort missnöje. En ny enkät som genomförts av fackförbundet Akavia tillsammans med Saco-S visar att många inom NFC vill byta jobb.

– Vi har inte råd att förlora våra medarbetare på NFC som är en så viktig del av polisen, säger Lena Amorøe, nationellt skyddsombud vid Polisen.

Enligt Helena Trolläng jobbar man aktivt för att förbättra arbetsmiljön.

– Det är viktigt att vi tar till oss hur medarbetarna känner, säger hon.

Felaktig hantering av information

Men enligt en ny rapport kan missnöjet delvis också förklaras av en eftersatt it-utveckling. NFC:s digitala brottsbekämpning fick i fjol hård kritik av polisens internrevisorer, och som en av flera åtgärder fick NFC-chefen i uppdrag av rikspolischefen att analysera konsekvenserna av att it-utvecklingen släpar efter.

SVT har tagit del av analysen som visar flera allvarliga brister. Bland annat:

  • Gamla datorer byts inte ut.
  • Man har dragit ned på antalet programlicenser.
  • Information riskerar att hanteras felaktigt både juridiskt och it-säkerhetsmässigt eftersom en ny nationell it-miljö dröjer.
  • Nyanställda saknar utrustning för att göra sitt jobb, vilket skapar en risk för att personal slutar på grund av missnöje.

När SVT frågar NFC-chefen säger hon sig inte känna igen problemen – eller rapporten.

Efter intervjun skickar pressavdelningen en kommentar där det heter att man jobbar med att steg för steg åtgärda problemen.

Vet du mer? Kontakta SVT:s reporter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problemen kring NFC

Mer i ämnet