Foto: SVT / TT

Polisens operativsystem en säkerhetsrisk

Uppdaterad
Publicerad

I många av polisens datorer inom Region Mitt används det förlegade operativsystemet Windows XP. ”Det byggdes på en tid då dagens säkerhetshot inte fanns”, säger IT-säkerhetsexperten Marcus Murray.

På ett flertal av Polisens datorer, däribland 13 stycken i Västmanland, används operativsystemet Windows XP som skapades år 2001.

– Det byggdes på en tid då dagens säkerhetshot inte fanns, och man skickar inte längre ut säkerhetsuppdateringar till det operativsystemet, säger Marcus Murray som arbetar som IT-säkerhetsexpert och är specialiserad på just Windows.

Inom Polisens region Mitt finns, enligt SVT Nyheters uppgifter, ett flertal datorer som inte har säkerhetsuppdaterats de senaste åren. 51 polisdatorer i regionen har Windows XP som operativsystem.

Marcus Murray menar att detta är en säkerhetsrisk.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Västmanland finns de berörda datorerna i miljöer där man hanterar känslig information som personuppgifter på offer, vittnen och misstänkta.

”Det är en nödvändighet att uppgradera”

– Jag skulle säga att det idag är en nödvändighet att uppgradera från Windows XP till en modern plattform om man interagerar med omvärlden, säger Marcus Murray.

Hur många av Polisens XP-datorer som är uppkopplade till det interna nätverket eller mot internet, i och med att Polisens IT-avdelning inte vill ställa upp på intervju. I ett mail skriver de istället:

”Vi har ett fåtal applikationer som har ett beroende till hårdvara och mjukvara som kräver ett äldre operativsystem. Polismyndigheten kommenterar inte säkerhetsfrågor i detalj, men vi har ett systematiskt IT-säkerhetsarbete som kontinuerligt minimerar säkerhetsrisker”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer