NFC kan i dag bara undersöka om ett fingeravtryck stämmer överens mot en viss utpekad person, inte om det kan matchas mot ett fingeravtryck i databasen. Bilden är ett montage. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Erik Simander/TT

SVT avslöjar: Polisen kan inte söka fingeravtryck i sitt eget register

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kan sedan flera veckor tillbaka inte söka efter fingeravtryck i sin egen databas. Bakgrunden är ett allvarligt it-fel hos Nationellt forensiskt centrum som lett till att systemet har fått stängas ned. Åklagarmyndigheten har informerats om felet som kan leda till förseningar i många polisutredningar.

När NFC får in ett okänt fingeravtryck från en brottsplats, så kan man vanligtvis göra en sökning mot polisens så kallade daktningsregister som innehåller fingeravtryck från mängder av brottsmisstänkta.

Men sedan flera veckor har systemet varit nedstängt till följd av en allvarlig bugg i ett nytt it-system.

– Vi har stängt av systemet tills vi hittar en lösning, säger Liselotte Nielsen Sundberg, verksamhetsexpert vid NFC.

NFC kan i dag bara undersöka om ett fingeravtryck stämmer överens mot en viss utpekad person, inte om det kan matchas mot ett fingeravtryck i databasen.

Ökar förseningar

När felet är åtgärdat kommer man att kunna göra sökningarna i efterhand, men alltså betydligt senare än vad som annars varit möjligt.

– Tyvärr fyller det här felet på våra tidigare förseningar, säger Liselotte Nielsen Sundberg, som uppger att NFC i dag en så kallad ärendebalans på över tusen ärenden.

Felet ska ha uppstått i samband med ett byte av it-system. Nielsen Sundberg säger att det nya systemet generellt är mycket bättre än det tidigare, men också drabbats av flera problem. Utöver registersökningarna så har man bland annat fått tekniska problem med kopplingar till kameror, och systemet har också gett felaktiga meddelanden om kvaliteten på fingeravtrycken.

Åklagare har informerats

Men det största felet handlar alltså om registersökningarna. Det har tagits på så stort allvar att NFC i slutet av april informerade åklagarmyndigheten.

När SVT först frågar NFC om felet så uppger man att det åtgärdats sedan flera veckor. Men sedan återkommer myndigheten med beskedet att systemet fortfarande är nedstängt.

Nu hoppas man enligt Liselotte Nielsen Sundberg på en rättelse under onsdagseftermiddagen, men det kommer alltså att dröja innan man tagit ikapp alla de sökningar som inte kunnat göras sedan april.

NFC har varit i blåsväder vid flera tillfällen under det gångna året. SVT avslöjade i oktober hur NFC gallrat bort stora mängder dna-bevisning till i en frys i källaren utan att fullt ut analysera spåren. Och i december avgick hela fackstyrelsen vid NFC efter massiv kritik mot ledningen.

Vet du mer? Kontakta SVT:s reporter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Problemen kring NFC

Mer i ämnet