Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Internrevisorn och polisen Philip Jansson vill av familjeskäl inte visa sitt ansikte, men berättar för SVT:s reporter att han kallades till vad han trodde var ett rehabiliteringsmöte efter sjukskrivning – men som blev något annat. Hör hans tankar om processen. Foto: SVT, Jonas Ekströmer/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Polisens revisor slog larm till Thornberg – hotas av omplacering

Uppdaterad
Publicerad

En kritisk rapport från polisens egna revisorer ändrades efter kritik från en hög chef. Det ledde till en infekterad konflikt och flera utredningar. Nu berättar en av revisorerna att han ska omplaceras på grund av illojalitet – eftersom han slog larm till rikspolischefen.

Philip Jansson har många år bakom sig som polis, polischef och internrevisor. Men han beskriver det senaste halvåret som unikt. 

– Man tar heder och ära av mig.

Jansson och hans kollegor granskade i fjol styrningen av bland annat den kritiserade avdelningen NFC. Deras kritiska slutsatser ogillades av NFC-chefen Helena Trolläng och revisorerna fick höra att hon anklagat dem för partiskhet och en dold agenda.

– Det finns knappt någon allvarligare anklagelse mot en internrevisor, säger Philip Jansson.

Kritiken fick revisorernas chef att stryka delar av rapporten, vilket fick revisorerna att hoppa av – och rapporten publicerades i december utan namn.

PM till Thornberg

Redan i höstas hade Philip Jansson skickat en fyrasidig promemoria till rikspolischef Anders Thornberg där han beskrev konflikten. Han anmälde också Helena Trolläng till avdelningen för särskilda utredningar.

Åklagare inledde ingen förundersökning, men efter SVT:s avslöjande har rikspolischefen beslutat om en arbetsrättslig utredning mot Trolläng.

Samtidigt berättar nu Philip Jansson att han ska omplaceras eftersom internrevisionschefen anklagar honom för att ha varit illojal när han informerat rikspolischefen.

– När man gör så här mot mig – vilka budskap skickar man till alla andra medarbetare?

”Inte illojalt”

Philip Janssons fackliga organisation Akavia vill inte kommentera det enskilda fallet, men förhandlingschefen Anna Steen avvisar tanken att det skulle vara illojalt att slå larm uppåt.

– Att påpeka felaktigheter eller missförhållanden internt och uppmärksamma överordnad chef om att något inte står rätt till, det är inte illojalt. 

SVT har sökt internrevisionschefen och rikspolischefen. Polisens pressavdelning skriver att man inte kommenterar händelserna eftersom det pågår en utredning om NFC-chefens agerande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
NFC undersöker beslagtagna mobiler – men har själva problem med eftersatt it-teknik. Foto: Sebastian Strandberg/SVT

Nationellt forensiskt centrum är polisens avdelning för forensiska, kriminaltekniska undersökningar.

Man undersöker allt från pistoler till datorer, och verksamheten har fått en allt viktigare roll i rättskedjan.

Samtidigt har också kritiken varit omfattande under ett stort antal år, eftersom NFC haft långa väntetider.

Det största laboratoriet finns i Linköping, men man har verksamhet på en rad ställen i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet