Foto: Jeppe Gustafsson/TT

NFC: Handläggningstiderna för grova brott har halverats

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Nationellt forensiskt centrum (NFC) har man nu lyckats snabba upp handläggningstiderna för ärenden som rör grova brott.

NFC inledde i februari i år en särskild insats som går under namnet Vilgot. Insatsen syftar till att korta handläggningstiderna för forensiska undersökningar som gäller grova brott med frihetsberövade, brott där brottsoffret är särskilt utsatt och brott där unga är involverade.

De genomsnittliga handläggningstiderna har när det gäller den typen av specifika ärenden halverats, enligt myndigheten.

Linköping

– Vi ser att ärendebalansen utvecklas i en positiv riktning. Målsättningen är att sänka balansen ännu mera, säger Anna Stenfeldt Hennings, insatschef i insats Vilgot, i ett uttalande.

Insatsen kommer avslutas vid årsskiftet, men arbetet med att korta handläggningstiderna kommer fortsätta.

– Resultaten från insatsen så här långt är positiva och lärdomar dras löpande för att förstärka de långsiktiga effekterna, säger Svante Engelbrektsson, stabschef för insats Vilgot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet