Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Stenfeldt Hennings, insatsledare för den särskilda händelsen Vilgot på NFC, berättar om de långa handläggningtiderna och Vilgot. Foto: Erika Landt/SVT och Jeppe Gustafsson/TT

Särskild händelse på NFC – stor ökning i handläggningstider

Uppdaterad
Publicerad

I år startade Nationellt forensiskt centrum, NFC, en särskild händelse kallad Vilgot. Det här med anledning av att handläggningstiderna på NFC för grova brott ökat drastiskt under de senare åren.

Inflödet av forensiska ärenden hos NFC har ökat markant de senaste åren. Anledningen är bland annat insatser som Rimfrost och utredningar där den krypterade tjänsten Encrochat knäcktes. Med det ökade antalet ärenden, har även handläggningstiderna hos NFC ökat. Något som har lett till att utredningar dragit ut på tiden och misstänkta personer fått sitta häktade längre.

I maj rapporterade Sveriges Radio om att en man, misstänkt för narkotikabrott, släpptes ur häktet på grund av att analysen vid NFC drog ut på tiden. Samtidigt bedömdes det att det fanns en risk för att mannen begår nya brott.

– Kraven på bevisning har generellt höjts inom domstolarna, och det här ställer högre krav på NFC. Ärenden innehåller även fler undersökningar och även fler undersökningar på varje material, vilket gör det mer komplicerat, säger Anna Stenfeldt Hennings, insatsledare för den särskilda händelsen Vilgot på NFC.

Särskild händelse inledd

Efter att handläggningstiderna ökade beslutade NFC att inleda en särskild händelse, som kallas Vilgot. Insatsen startade i februari.

– Vilgot är en speciell särskild insats med syfte att väsentligt korta handläggningstiderna, säger Anna Stenfeldt Hennings.

Hör Anna Stenfeldt Hennings berätta mer om Vilgot och om man sett några resultat i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet