Foto: Privat

Sofia serverade på Nobelmiddagen: ”Magiskt på något vis”

Publicerad

Sofia Regnander, hotellchef på Villa Fridhem utanför Norrköping, fick en barndomsdröm förverkligad när hon nu serverade vid årets Nobelbankett i Blå hallen i Stockholms stadshus.

– Det var helt fantastiskt! Magiskt på något vis. Tycker man att det är stort och pampigt på tv, så är det hundra gånger bättre upp i verkligheten, säger Sofia Regnander.

Mer än 1300 gäster bjöds på en trerätters middag komponerad av stjärnkocken Tom Sjöstedt och mästerkonditorn Daniel Roos. Rotselleri med röding och kräftbuljong till förrätt, ugnsbakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör till varmrätt och till dessert en äppelmix med karamelliserade äpplen och vaniljsås.

Norrköping

I köket jobbade ett 40-tal kockar och 190 i servisen.

– Mest imponerad är jag över logistiken, hur man får ett så stort maskineri med så många i servis och kök och med så avancerad mat att fungera, säger Sofia Regnander.

Vad var roligast?

– Roligast var att få uppleva helheten. Den vackra servisen och dekorationerna.

Vad var svårast?

– Att gå nerför den långa trappan med det tunga fatet på axeln.

Var du inte orolig för att göra fel, till exempel att tappa mat på någon gäst?

– Innan var jag rädd för att göra fel. Man väl där var man så fokuserad på uppgiften att oron försvann.

Serverade du någon kändis?

– Nej, inte direkt. Men det bord jag och min syster serverade var nära honnörsbordet. Vi skojade om att min syster kunde killa Carl Philip i nacken om hon ville.

Vad tar du med dig för erfarenhet från att jobba på Nobelmiddagen?

– Det är en jättestor ära att få ha varit delaktig. Jag är stolt! Jag har ramat in diplomet och de vita handskarna som jag hade på mig.

Vill du servera på fler Nobelfester?

– Jag hoppas på att det kan bli fler gånger.

Honnörsbordet inför Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet