Nordiska motståndsrörelsen reser sitt tält i Almedalen. I förgrunden skoprotesten mot att organisationen fick delta i Almedalsveckan 2017. Foto: Janerik Henriksson / TT

Nordiska motståndsrörelsen vill tillbaka till Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen har nu ansökt om att få hyra mark under Almedalsveckan även i år. Men Region Gotland vill hindra NMR från att delta genom att lägga in veto mot att polisen utfärdar tillstånd.

– De ska inte få förstöra Almedalsveckan, säger Tommy Gardell (S).

I fredags lämnade Nordiska motståndsrörelsen (NMR) in ansökan till polisen om att ”arrangera debatter, seminarier, tal (och) allmän informationsspridning” på gatuplats under Almedalsveckan. Region Gotland skriver i ett pressmeddelande att man nu ska gå igenom ansökan och planerar att stoppa NMR från att delta, med hjälp av ordningslagen.

– Facit från 2017 är att de störde den allmänna ordningen och utifrån det vill vi pröva om vi kan använda den kommunala vetorätten för att neka dem tillstånd. Ingen kan hindra dem från att vistas på Visbys gator och torg, men vi är fast beslutna att de inte ska få förstöra Almedalsveckan, säger tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S).

Anmäldes för hets mot folkgrupp

NMR:s närvaro 2017 väckte stora protester och många personer kände sig så hotade att de inte vågade vara kvar. Efter Almedalsveckan gjordes 18 polisanmälningar om hets mot folkgrupp.

Arrangörsgruppen har skärpt kriterierna i det officiella programmet för att hindra antidemokratiska och våldsbejakande organisationer. NMR fick däremot hyra mark vid Visbys hamn, utanför det officiella programmet.

Få verktyg mot NMR

Enligt den grundlagsstadgade objektivitetsprincipen ska myndigheter behandla alla personer lika, oavsett åsikter.

– Den kommunala verktygslådan när det kommer till att hantera demokratins fiender är ganska tom, säger Tommy Gardell.

Almedalsveckan anordnas av de åtta riksdagspartierna. Det är Region Gotland som upplåter mark att hyra och polisen som utfärdar tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.