Arkivbild Foto: SVT

Norrköping hotas av miljonvite för brister på skola

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora och allvarliga brister i trygghet och studiero på Navestadsskolan i Norrköping. Det menar Skolinspektionen som nu hotar kommunen med ett vite på 1,4 miljoner kronor om inte något görs.

Redan 2017 fick skolan kritik för bland annat brister i trygghet och studiero. I februari och april i år gjorde Skolinspektionen flera uppföljande besök.

Slutsatsen är att det fortfarande finns ”allvarliga och omfattande brister avseende trygghet och studiero på Navestadsskolan”.

Stökiga lektioner

Inspektörerna beskriver bland annat stökiga lektioner och elever som använder kränkande språk mot både lärare och andra elever. De noterar också att det inte alltid finns vuxna ute för att hålla ordning i skolans gemensamma utrymmen. Sammantaget påverkar det ”i hög grad elevernas möjligheter att nå målen med utbildningen.”

Skolan har vidtagit ett antal åtgärder sedan första besöket 2017, men Skolinspektionen är inte imponerad av resultatet:

”Trots att bristerna är kända...har inte tillräckliga insatser satts in för att åtgärda dem, vilket Skolinspektionen finner anmärkningsvärt”.

Krav på kommunen

Skolinspektionen kräver bland annat att kommunen ser till att personalen vet om vilka rutiner som finns om någon utsätts för kränkningar och att rutinerna följs.

Norrköpings kommun har nu fram till 5 november 2018 på sig att göra något åt bristerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.